top of page

Brownie z awokado

Updated: Jun 19, 2024

Przepis zapewnia ciekawą alternatywę dla klasycznych przepisów na brownie, wykorzystując awokado jako główny składnik, co może zainteresować osoby szukające zdrowszych opcji deserów lub sposobów na kreatywne wykorzystanie dojrzałych awokado.



brownie


Składniki:


  • 2 dojrzałe awokado

  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki kakao w proszku

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Szczypta soli

  • 100g ciemnej czekolady (posiekanej)

  • Opcjonalnie: orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady do posypania



Sposób przygotowania:





  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia (około 20x20 cm) papierem do pieczenia.

  2. Zblenduj awokado na gładką masę.

  3. Dodaj do awokado miód (lub syrop klonowy), wanilię i jajka; dokładnie wymieszaj.

  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  5. Połącz obie mieszanki i dodaj posiekaną czekoladę; dobrze wymieszaj.

  6. Przelej ciasto do przygotowanej formy; opcjonalnie posyp orzechami, suszonymi owocami lub kawałkami czekolady.

  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut; nie przepiekaj, aby brownie pozostały wilgotne w środku.


Mam nadzieję, że przepis się przyda i smacznego! 😊


Poniżej makro dla załości:


makro całośc

Ja dziele to ciasto na 10 porcji, gdzie makro na jedna porcje wygladaja tak:

makro porcja

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page